Palliatieve & terminale zorg thuis. Werkzaam in Zeist, Driebergen, Doorn, Maarn en Maarsbergen

Vrijwilligers NPV Zeist

Voor de palliatief/terminale ondersteuning is de NPV-Zeist afhankelijk van vrijwilligers. Vrijwilligers zijn mensen die tijd en ruimte hebben om er voor een ander te zijn. De hulp die zij bieden aan mensen die een moeilijke tijd doormaken is van onschatbare waarde.

Als het einde nadert willen mensen graag thuis sterven, omringd door hun dierbaren. Dat betekent vaak dat degene die mantelzorg biedt een pittige taak heeft, maar wel heel gemotiveerd is om het vol te houden. Een vrijwilliger die langskomt kan dan verlichting geven. Zo krijgen mantelzorgers de gelegenheid om op adem te komen en de zorg vol te houden.

Een vrijwilliger luistert, helpt met eten of drinken, is er gewoon, kan even meedenken, iets voorlezen, gezelligheid meebrengen en rust. Het is dankbaar werk, vaak groeit er in deze laatste fase een mooi contact. Je helpt niet alleen de kwetsbare medemens, maar je hebt er als vrijwilliger ook wat aan: een betekenisvolle dag, een onvergetelijk moment, of iemand die uitziet naar je komst.

Deze ondersteuning bieden de vrijwilligers thuis, in zorginstellingen en in Hospice De Wijngaard.

Buddyzorg is ook mogelijk: een buddy biedt afleiding en gezelligheid. Hij of zij is een maatje waar u naar kunt uitkijken en iets mee kunt ondernemen in tijden van ziekte en onzekerheid.

Vrijwilliger worden?

Hebt u belangstelling voor dit mooie en waardevolle vrijwilligerswerk en bent u minimaal één dagdeel per week beschikbaar, dan zijn wij naar u op zoek.
Een zorgachtergrond is niet nodig, wel levenservaring en enige communicatieve vaardigheden. Vrijwilligers van elke leeftijd zijn welkom.
Bel vrijblijvend met onze coördinator om over de inhoud van deze vorm van vrijwilligerswerk door te praten.

Voordat u kunt beginnen krijgt u een introductietraining aangeboden als voorbereiding op het vrijwilligerswerk. De cursus bestaat uit 2 dagen of 5 dagdelen en wordt in overleg met de cursisten afgestemd.

U wordt als vrijwilliger intensief begeleid door de coördinator. Daarnaast hebt u regelmatig contact met medevrijwilligers, tijdens groepsbijeenkomsten die bestaan uit thema-en intervisie bijeenkomsten. Ook bestaat de mogelijkheid om deel te nemen aan vrijwilligerstrainingen van VPTZ Nederland.

Wilt u meer weten over wat u kunt verwachten? Lees dan hier het ervaringsverhaal van Esther!.

Procedure

Dit is de procedure om je aan te melden als vrijwilliger:

  • Meld je aan via de website. Op de contactpagina vind je alle gegevens. Na je bericht neemt de NPV-coördinator contact met je op.
  • Je ontvangt via de mail meer informatie en een aanmeldingsformulier .
  • Na het invullen van het aanmeldingsformulier volgt er een kennismakingsgesprek waarin gekeken wordt of dit werk bij je past en waarin je je vragen kunt stellen.
  • Je krijgt een introductietraining aangeboden.
  • Na de training en wederzijdse evaluatie wordt er een overeenkomst getekend door beide partijen (NPV-Zeist en Vrijwilliger)
  • Je ontvangt een aanstellingsbrief van het NPV-bestuur
  • We vragen om een VOG
  • Daarna kun je worden ingezet in goed overleg. We vragen welke dagdelen je beschikbaar bent en naar welke vorm van inzet je voorkeur uitgaat: thuis, buddy, zorginstelling of Hospice Koriander. Je mag deze vormen ook afwisselen en eventueel naast elkaar laten bestaan als je meerdere keren per week inzetbaar bent. Na afloop van elke dienst word je gebeld door de NPV-coördinator die je begeleidt.

Agenda voor vrijwilligers

  • donderdag
    12 december
    2024

    Eindejaarsbijeenkomst

    19:30 - 21:45
    St. Jozephkerk, Rozenstraat 20, 3702 VP Zeist

    We beginnen om 19:30. Vanaf 19:15 inloop met koffie en thee.