Vrijwillige terminale zorg thuis is bedoeld voor mensen die in hun laatste levensfase zijn gekomen en graag thuis of in hun eigen zorginstelling willen blijven. Dit vraagt vaak veel van familie en mantelzorgers. Speciaal opgeleide vrijwilligers van de NPV-Zeist kunnen hen hierbij ondersteunen. Het doel is, dat de zieke niet alleen is en de mantelzorger ontzorgd wordt. Die kan met een gerust hart even weg gaan om zo weer op adem te komen. De ondersteuning die vrijwilligers bieden, vindt altijd in samenwerking met de professionele zorg en/of mantelzorg plaats.
Van onze vrijwilligers kunt u verwachten:
- ondersteuning bij de dagelijkse zorg zoals hulp bij eten, drinken en toiletgang
- begeleidende taken, zoals het aflossen van de mantelzorg, aanwezig zijn voor de cliënt
- zorgen voor afleiding door middel van een stukje voorlezen, muziek, een spelletje, gezamenlijk een kopje koffie drinken, even naar buiten en dergelijke
- ‘er zijn’ voor de cliënt
- geven van hand- en voetmassage
- afstemmen op persoonlijke wensen.
De hulp kan meerdere keren per week geboden worden: overdag, ’s avonds, in het weekend en in uitzonderlijke situaties ook ’s nachts. Dit is afhankelijk van uw situatie en de beschikbare vrijwilligers op dat moment.
Hieronder is in één minuut nog eens toegelicht wat we doen.
Zorg thuis aanvragen
Als u zorg thuis wilt aanvragen, neem dan contact op met de coördinator. Dit kan gedaan worden door:
- de cliënt of de mantelzorger
- een thuiszorgorganisatie of oncologie verpleegkundige
- de huisarts.
Na de aanvraag komt de coördinator op korte termijn langs voor een kennismakingsbezoek om met u en/of uw mantelzorgers te bespreken wat u nodig hebt en hoe we u het beste kunnen ondersteunen. We proberen zo spoedig mogelijk na de aanvraag de gevraagde hulp in te zetten.
Meer informatie nodig?
Neem gerust contact met ons op.
Anja Oosterhoff
06-10 51 53 37
Janine Jonker
06-53 53 24 18
Download onze folder
Ervaringsverhalen
Een dochter: “We zijn je zo dankbaar dat je bij ons bent geweest, jouw rust en warmte maakten het mogelijk dat onze vader het leven los kon laten en je gaf ons de kracht om goed afscheid te nemen”.
Geen denken aan dat haar man naar een hospice zou gaan. ‘Dat wilden we allebei niet,’ vertelt Alice. Dus zorgde ze 24/7 voor haar geliefde, met hulp van haar kinderen en de thuiszorg. Toen haar man in de laatste fase steeds meer zorg nodig had, deed Alice een beroep op de vrijwilligers van de NPV. Al snel stond Simone op de stoep. Alice: ‘Het klikte meteen tussen ons, dat was zo fijn.’
Klik om verder te lezen.